baner_sus_01
baner_sus_02 Tarantule

Păianjenii fac parte din clasa arahnide și se întâlnesc peste tot în lume. Tarantula este un păianjen mare și păros.

Unde trăiște?
Tarantula poate fi întâlnită de la regiunile tropicale până la cele temperate din America de Sud, America Centrală, Mexic, Sud Vestul Statelor Unite, Asia, Sudul Europei, Africa și Australia.

Cum arată?
Majoritatea tarantulelor sunt maro sau negre. Cu toate acestea anumite specii prezintă modele colorate ce variază de la albastru, negru cu dungi albe, până la picioare de un albastru metalic și abdomen portocaliu aprins. Au corpul acoperit cu fire de păr foarte scurte și lucioase.

Cât de mare este?
Cel mai înfricoșător păianjen nu este deloc mare. În funcție de specie, corpul măsoară de la doi la 10 centimetri. Tarantulele mari cântăresc aproximativ 90 de grame.

DESCRIERE

Tarantulele sunt membre ale familiei păianjenilor Theraphosidae (ordinul Araneida). Au un corpul și picioarele acoperite cu păr și apar într-o varietate mare de culori de la maro deschis spre brun roșcat până la maro închis sau negru putând avea și dungi sau zone de alte culori (roșu, albastru) pe corp sau picioare .

Uneori pe abdomenul tarantulei poate apărea un loc chel, lipsit de păr, ca rezultat al comportamentului defensiv al acesteia împotriva inamicilor vertrebrați. Când este în pericol, păianjenul își va freca picioarele din spate de corp, răspândind în aer perișori iritanți către ochii inamicului. Acești peri se înlocuiesc la următoarea năpârlire.
Cephalothoraxul și abdomenul tarantulei, partea din fața și cea din spate a corpului, sunt rotunde. Cei 8 ochi sunt grupați laolaltă, având o pereche în mijloc și 3 pe fiecare parte a feței. Au colți lungi, 2 perechi de fante pe partea interioara a abdomenului care sunt deschiderea organelor respiratorii denumite book-lungs, un fel de plămâni primitivi. Aceștia au numeroase pliuri precum paginile unei cărți prin care trece sângele și unde se realizează schimbul gazos oxigen - dioxid de carbon cu aerul de afară.

VOCALIZĂRI
Tarantula
Ramura : Arthropoda
Subramura: Chelicerata
Clasa: Arachnida
Ordinul: Araneae
Subordinul : Mygalomorphae
Familia: Theraphosidae
Genuri : peste 60+
Specii: peste 800
cobalt

Multe tarantula produc un fel de șuierat prin frecarea a unei de alta a fălcilor, a picioarelor din față, sau a palpilor cephalothoraxul.

COMPORTAMENT

Tarantulele sunt leneșe, petrecându-și majoritatea timpului ascunse în vizuină sau alte ascunzișuri, devenind active după-amiaza târziu din primăvară până toamna. Unele își sapă singure o vizuină, altele folosesc crevase gata făcute sau vizuini de șoareci abandonate. Unele își stabilesc casa sub pietre sau bușteni sau sub coaja copacilor. Nu sunt animale gregare, adică întotdeauna va fi doar un păianjen într-o vizuina.

In timp ce tarantulele nord-americane sunt exclusive terestre și trăiesc în vizuini săpate sub pământ, altele își țes din pânză adăposturi în copaci, pe stânci, pereți de case, sau în ciorchinii plantelor cum ar fi bananele sau ananasul.

HABITATUL NATURAL

Tarantulele in mediul natural, preferă să trăiască în sol uscat și afânat. Dacă solul este adecvat, femela va săpa o vizuina adânca pe care o va închide și căptuși cu pânză. Acest lucru ajută să împiedice nisipul sau murdăria să ajungă înăuntru. Dacă nu, se ascunde în crăpaturile din butuci sau orice alt loc propice.

PRECAUȚII

Mușcătura tarantulei NU ESTE MORTALĂ!!
Daca cumva din neglijență, ați reușit sa fiți muscat de o tarantulă, veninul injectat în om cauzează o ușoară umflătură, urmată de o inflamație zonală cu mâncărimi și usturimi care dispar intr-un timp relativ scurt. Totuși mușcătura este pe departe de a fi plăcută, cei care au fost muscați declara ca este relativ dureroasă. Șansele de a fi muscat sunt atât de mici , ca nu sunt motive de îngrijorare. Doar dacă țineți cu tot dinadinsul să puneți mana pe tarantula. în general tarantula musca doar ca sa se hraneasca, iar omul nu face parte din meniu.

Cu toate ca și masculul și femela sunt capabili să muște dacă sunt provocați sau se simt amenințați, acest lucru se întâmplă rar și veninul lor este considerat ne-toxic pentru oameni.

Primul ajutor: Curățați mușcătura cu săpun și apă și protejați-o de supra-infectare. Pielea expusă la perișorii iritanți se tratează indepartandu-i cu bandă adezivă.

banda-jos

 

 

Counter 

CLIC PENTRU A ACCESA FORUMUL TARANTULE